Vyberte stránku

KÜRTŐSKALÁCS

Tradice / Vývoj / Technologie

Něco z historie

Trdelník ze Skalice? Nebo Kürtőskalács z maďarska? Přečtěte si něco z historie této lahůdky!

Trdelník je charakteristická Sedmihradská specialita (Transilvánie – Rumunsko) – je národním zákuskem Sikulu (Maďarští obyvatelé v Rumunsku)  – která se dodnes tradičně připravuje na svatby, církevní svátky, křtiny a přivítání hostů. Dodnes se vede diskuse ohledně pojmenování trdelníku (kürtös kalács, či kürtőskalács).
Někteří tvrdí, že historie přípravy tohoto pokrmu sahá až do dob příchodu Maďarů do vlasti. Ti totiž po ukořistění mouky a vajec vymíchali těsto, jím ovinuli své rohy (= kurtů) a upekli trdelník při táborovém ohni. Jiní si myslí, že trdelník nemá co do činění s Maďary dobývajícími svou vlast, jelikož tento zákusek připravovali až tehdy, když se už usadili a měli stabilní kuchyně. Podle jiné teorie trdelník dostal své jméno po troubě na kamen – v Sedmihradsku ji nazývají „kürtőcső“ – svědčí o tom i průměr i velikost dřevěného válce, na kterém ho pečou. Vynalézaví Sikulové pekli trdelníky na žárovišti z tvrdého dřeva, který jim zůstal po vaření nebo topení. Těsto chytili na troubu kamen a otáčivým pohybem nad ohništi upekli tuto lahůdku.

Recept pro domácí výrobu

Chcete si to vyzkoušet doma? Máme pro Vás recept!

Tento recept pochází z Maďarska, je velmi chutný, ale samozřejmě Tradiční trdelníky od nás chutnají nejlíp!
SUROVINY: 3 dkg kvasnic, cca. 3 dl mléka, 2 polévkové lžíce cukru, 50 dkg hladké mouky, 2 ks vejce, 2 ks žloutku, špetka soli, 8 dkg másla nebo margarínu na natřené fólii, na posyp koláči 8 polévkových lžic cukru (může být smíchaný s ořechy).
POSTUP:Droždí se v 1 dl teplého mléka rozdrtí, přidáme trochu cukru a necháme ho naběhnout. Poté se zbytkem cukru, mouky, vajec, žloutky, špetkou soli, postupně přidáme zbytek teplého mléka, 5-6 minut intenzivně mísit. Je dobře, pokud se oddělí od stěn nádoby; tehdy do toho nalijeme roztopené máslo. Necháme ho 50 minut na teplém místě nakynout. Potom ho rozválíme na moukou posypané desce přibližně na tloušťku malíčku, a cca. 3 cm široké proužky ho narežeme. Namotáme na dřevěný válec (vezmeme babičce válec na těsto). Materiál na který budeme těsto namotávat, natřeme máslem. Těsto se motá rovnoměrně v malých vzdálenostech tvaru spirály. Do vody namočeným štětcem ho natřeme a pak ho poválíme v krystal cukru. Nevadí, pokud se potlačí některé z linek. • V koláč neustálým točením upečeme nad grilem Když se bude koláč dopékat, posypeme ho nad ohněm práškovým cukrem (pozor cukr se vznítí – trdelník zaflambujeme). Po dokončení pečení ho podržíme svisle a jemně s ním pobúchame aby koláč uvolnil, (Pokud neumíme vyřešit pečení nad uhlím, tak ho dáme do máslem natřeného plechu v předehřáté troubě na – 180 stupňů, teplovzdušná -165 stupňů, 20-25 minut pečeme a v polovině pečení ho otočíme a rozpuštěným máslem ho natřeme. Pevně věříme, že recept vyzkoušíte, přejeme hodně úspěchů a dobrou chuť!

Naše specializace

Tradiční receptura a moderní technologie! To je spojení, ze kterého vzejde poezie chutí! Naše dlouhodobé zkušenosti nás přesvědčili, že těsto vyrobené tradiční recepturou, namotané dokonalou technikou a pečené prostřednictvím nejmodernější techniky, vytvoří nezapomenutelný gastronomický zážitek! Specializujeme se na tyto příchutě:

Skořice

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

vlašský ořech

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

vanilka

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

kokos

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

kakao

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

mandle

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.